Fedtforbrænding

Fedtforbrænding

Resumé

Fedtforbrændingen og vægttab opnås ved sænkning af insulinniveauet. Det gøres ved at fjerne stivelse og sukker fra kosten og en reduktion af kalorier under det daglige energibehov – snarere end at øge fedtmængderne i kosten – det er det, der gør det muligt for din krop at forbrænde sit eget fedt til brændstof.

En udbredt misforståelse når det gælder KETO kost er at man skal spise store mængder fedt for at kroppen kan forbrænde fedt. Det er ikke tilfældet. Ja, man spiser fedt når man er på KETO kost, men ikke nødvendigvis mere end man ellers ville, de fleste vil af sig selv få lyst til at spise mindre fedt end de gjorde tidligere.

Et afgørende trin i bestræbelserne på at få kroppen til at forbrænde fedt , er at sænke insulinniveauet. Insulin er et hormon, der udover at fjerne sukker fra blodet og lede det han til kroppens cellerne, også giver signal til din krop om at deponere kropsfedt. Jo mere sukker/ kulhydrater vi indtager jo mere insulin producere kroppen og jo mere fedt ophobes i kroppen. Derfor er det vigtigt at holde insulinniveauet nede.

For at sænke insulinniveauet skal du spise på en måde, der reducerer kalorier eller kulhydrater, eller måske mest effektivt med begge del for nogle mennesker.

Kulhydrater, kalorier og insulin

En måde at få adgang til kropsfedt og bruge det til energi er at reducere de samlede kalorier langt under det daglige energibehov. Dette resulterer ofte i lavere insulinniveauer, men ikke for alle.

For nogle mennesker er det dog ikke nok at reducere kalorier. I dette tilfælde er det muligt, at en diæt med lavt kalorie indhold, men med for mange kulhydrater ikke vil sænke insulinniveauerne, det vil gøre det svært ,at bruge kropsfedt til brændstof. 

Måske har du prøvet en kur, hvor du skulle begrænse dit kalorieindtag til fx 1500 kcal om dagen og derved give din krop begrænset mængde brændstof til rådighed. Resultatet af en sådan kur, kan være udmattelse og en konstant følelse af at være “hængende”, da din krop måske kæmper for at finde den energi, den har brug for for at få dig igennem din dag.

Ved KETO kost laver du en målrette kulhydratreduktion snarere end den samlede kaloriebegrænsning, for at tabe kropsfedt

Kulhydrater (undtagen fiber) bliver til sukker, når de fordøjes, hvilket kan forårsage en hurtig stigning i blodsukkeret. Dette fører normalt til en signifikant og øjeblikkelig stigning i insulinniveauet. Kulhydratreduktion resulterer også ofte i lavere samlede kalorieindtag – selvom du ikke bevidst begrænser kalorier.

Fordi reduktion af kulhydratindtagelse typisk resulterer i lavere blodsukker niveau, resulterer det næsten altid i en reduktion af insulin. Med et lave insulin niveau er kroppen mere tilbøjelig for at bruge dit kropsfedt, som brændstof.

Ved at fjerne stivelseholdige fødevarer (kartofler, ris og pasta) og indtage flere proteinrige fødevarer og fiberrige fødevarer, nedsættes følelsen af sult. Dette øger sandsynligheden for, at dit kalorieindtag også går ned.

Under disse omstændigheder er insulin lavt, så din krop kan få adgang til lagret fedt. Derudover har din krop brug for energi, fordi du spiser færre kalorier og kroppen vil derfor omdanne kropsfedt til energi.

Bedste fødevarer til forbrænding af kropsfedt

Problemet med at tænke, at du skal tilføje ekstra fedt til din kost for at forbrænde kropsfedt, er at fedt har mange kalorier – selv når du spiser kun en lille mængde. Hvis du holder dit insulin lavt ved at spise færre kulhydrater – men holder dit kalorieindtag højere, end du har brug for ved at spise for meget fedt, vil du ende med overskydende kalorier og derfor ikke tabe dig.

De bedste valg af mad til at hjælpe din krop med at forbrænde kropsfedt er netto lavt kulhydrater indtag (udregnet: totalt kulhydrat minus fiber) og højt i næringsstoffer, som din krop har brug for, proteiner, vitaminer og mineraler.

Når du spiser proteinfødevarer, som din krop har brug for for at opbygge muskler og opretholde dit stofskifte, får du også ofte fedt i kosten. Æg eller kød indeholder for eksempel højt protein indhold, men indeholder også en mængde fedt, jo højere fedtprocent jo færre gram kulhydrater, derfor anbefales fx fuldfede oste, fløde og smør. Kød indeholder ofte også fedt.

For lidt og for meget, begge dele kan hindre et succesfuldt vægttab. Der skal medregnes fedt i kost fx via fed fisk, avocado og plantebaserede olie og de førnævnte animalske fedstoffer, for meget kan som sagt hindre vægttabet, ikke mindst i starten af forløbet.